Музеј Савремене уметности

Мапа

Музеј савремене уметности у Београду прикупља, чува, проучава, публикује и излаже југословенску и српску уметност од 1900. године до данас.

Делатност Музеја савремене уметности почиње 1958. године, кад је актом Савеза за културу народног одбора града Београда донета Одлука о оснивању Модерне галерије, установе чији је задатак био да прати развој југословенске и српске модерне и савремене уметности XX века. Оснивач и први управник Модерне галерије која почиње са радом 1959., касније Музеја савремене уметности, био је Миодраг Б. Протић, сликар, теоретичар и уметнички критичар. Исте године Извршно веће Р. Србије је одлучило да за потребе Модерне галерије сазида зграду која би задовољила модерне музеолошке принципе и одредила локацију на Новом Београду, на ушћу Саве, наспрам Београдске тврђаве. 

Музеј је 2007. године затворен за публику када је отпочела прва фаза реновирања и обнове зграде. Након завршене последње фазе обнове, Музеј савремене уметности је након 10 година поново отворен за публику 20. октобра 2017. године изложбом "Секвенце. Уметност Југославије и Србије из збирки Музеја савремене уметности" аутора Дејана Сретеновића. Изложба обухвата преко 300 уметничких радова који су настали на подручју Југославије и данашње Србије у периоду од почетка 20. века до данас.